RS vrtáky: Vďaka jedinečnej geometrii už nepotrebujete jamkovať ani predvrtávať.

RS vrtáky spôsobili revolúciu v technológii vŕtania. Zdajú sa vám tieto slová príliš silné? Na prvý pohľad to tak môže znie, RS vrtáky však skutočne prinášajú nové možnosti, po ktorých profesionáli túžili. Žiadne jamkovanie, žiadne predvŕtanie, jednoduché ručné vŕtanie z uhla aj do ocele či o polovicu kratší čas potrebný na vŕtanie v porovnaní s obyčajným vrtákom. Čím sa líšia RS vrtáky od tých klasických a aké výhody prinášajú remeselníkom?

Čím sa líšia RS vrtáky od klasických vrtákov?

Najzásadnejší rozdiel medzi RS vrtákmi a tými klasickými je v ich tvare. Špička RS vrtákov je stupňovitá, vyzerá podobne ako točité schodisko v úzkej veži. Vďaka tejto revolučnej geometrii vrtáku nie je potrebné predvrtávať ani hrubšie plechy. Stupňovitá špička RS vrtáku tiež umožní lepší odvod uberaného materiálu – či už je to oceľ, hliník, alebo plexisklo.

RS vrtáky sa vyrábajú z HSS (High Speed Steel), teda z najkvalitnejšej rýchloreznej ocele a spĺňajú normu DIN338. V našej ponuke nájdete RS vrtáky po kusoch – od 0,33 mm až do 20 mm, ale tiež sady. Napríklad sada 19 ks RS vrtákov od priemeru 1 mm až do 10 mm výborne pokryje základne potreby väčšiny profesionálov.

Aké benefity pri práci prinášajú RS vrtáky

Za väčšinu výhod RS vrtáku môže jeho unikátna geometria – stupňovitá špička. Vďaka nej používateľ nemusí opracovaný materiál predvrtávať ani jamkovať. Špička RS vrtáka poslúži tak nielen ako os vŕtania, ale zároveň i centrovací vrták.

Stupňovitý tvar špičky sa zároveň postará o lepší odvod uberaného materiálu. Plusom je tiež stopka RS vrtáku: disponuje trojicou plôch, ktoré bránia pretáčaniu v skľučovadle. I to prispieva k vyššej presnosti ručného vŕtania.

S RS vrtákom dokážete vŕtať z uhla nielen do mäkkých kovov, ale tiež do ocele. Používateľ tiež ocení vysokú úroveň opracovania, špičkovú kvalitu kruhovitosti a to, že pri vŕtaní nedochádza k vyštiepeniu zadnej strany materiálu.

Čo sa oplatí vedieť o RS vrtákoch

Univerzálnosť je ďalšou silnou stránkou RS vrtákov, zvládnete nimi vyvŕtať dieru do rôznych materiálov: od plexiskla cez farebné kovy, ako hliník, meď, mosadz, bronz a ich zliatiny až po rôzne druhy ocelí. Výnimkou nie je nerez, zušľachtené či vysokolegované nástrojové ocele.

Pri používaní špirálových RS vrtákov odporúčame aplikovať tiež kvalitný rezný olej. Pri jeho pravidelnom použíti dokážete niekoľkonásobne predĺžiť životnosť vrtáka. V prípade, že idete RS vrtákom vŕtať do hliníka, určite siahnite po alu fix oleji.

Olej nielen predĺži životnosť RS vrtáka, ale tiež zamedzí zanášaniu jeho ostria. Práve hliník má tendenciu prichytiť sa k špičke vrtáka a znížiť kvalitu vŕtania. Pri vŕtaní do plastu či plexiskla zas znížte otáčky vŕtačky. V opačnom prípade môže dôjsť k taveniu či deformácii materiálu.

Všetko potrebné pre vŕtanie – od jadrových vŕtačiek cez vyrezávače otvorov až po vrtáky vrátane tých RS nájdete v našej kategórii Vŕtanie.