Aby boli ako z reklamy. Tipy na správne udržiavanie drevín a trávnika v záhrade

Kam by mali smerovať vaše prvé kroky po vstupe do rozbujnenej zanedbanej záhrady? A naopak, čo potrebuje trávnik preto, aby vyzeral ako z reklamy? Zabúdať však nesmieme ani na okrasné dreviny a kríky – akú starostlivosť si vyžadujú? Tu je stručný sprievodca na správnu údržbu drevín a trávnika v záhrade.

Ako na zanedbanú záhradu

Či už ste zdedili starý neobývaný dom alebo ste objavili chuť tráviť čas na už skoro zabudnutej záhradnej chatke, príroda si začala brať späť to svoje. Tráva vyše hlavy záhradného trpaslíka, rozbujnené dreviny, vyschnuté stromy. Aj takýto pohľad sa vám môže naskytnúť. Kde začať s údržbou takejto záhrady?

Začať môžete prekliesnením cesty, aby ste si dôkladne obzreli aktuálny stav záhrady. Na tento účel skvelo poslúžia sekery a mačety. Možno si budete pripadať ako super hrdina predierajúci sa džungľou, cesta na prehliadku záhrady a zmapovanie potrebných prác je základným krokom.

Aby sa po pozemku dalo bezproblémov pohybovať, zbaviť sa budete chcieť vysokej trávy. Ako na to? Skvelým pomocníkom je krovinorez alebo vyžínač, ideálne benzínový. Pokračovať môžete skrotením rozrastených kríkov. Záhradnícke nožnice výborne poslúžia na základnú hrubú údržbu.

Pri kontrole nevynechajte ani stav stromov. Za ten čas niektoré mohli úplne vyschnúť, iné potrebujú zas prestrihať konáre. Od stavu konkrétneho stromu si zavolajte na pomoc buď reťazovú pílu, alebo opäť záhradné nožnice. Zároveň prichádza ideálny čas na založenie kompostu, kde môžete nechať rozložiť pokosenú trávu a ostrihané konáre.

Ako na rekreačný trávnik

Rekreačný trávnik – ako z reklamy či hollywoodskych filmov – by mal mať ideálne výšku 3 – 3,5 cm. Počas leta, aby si tráva lepšie udržala vlahu a živiny, môžete zvoliť dlhší zostrih: aj na 5 cm. Na jeho údržbu výborne poslúžia najmä kosačky na trávu s košom. Ak nemáte záhradnú kosačku s košom, pokosenú trávu vždy pohrabte. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k zahnívaniu trávnika.

Počas sezóny by ste ho mali kosiť pravidelne, najlepšie aspoň jedenkrát týždenne. Trávnik by ste nemali nikdy skracovať o viac ako 1/3 jeho aktuálnej výšky. Ak je tráva príliš vysoká, radšej ju skráťte na požadovanú výšku na dvakrát.

Koseniu trávnika by ste sa mali vyhnúť počas dažďa, resp. kedykoľvek, keď je mokrý. Zároveň je dôležité pred jeho údržbou plochu skontrolovať – či sa na nej nenachádzajú kamene alebo konáre, ktoré by mohli ohroziť vaše zdravie alebo otupiť nože kosačky. V každom prípade však počas kosenia noste vyššiu pevnú obuv, napríklad gumáky, a nepodceňujte ani ochranu očí.

Ako strihanie okrasných drevín

Pri rýchlorastúcich kríkoch či okrasných drevinách je potrebná pravidelnosť – pravidelne ich strihajte. Na tento účel najlepšie poslúžia benzínové či elektrické nožnice na živý plot. Zefektívnia prácu a prinesú presný rez aj menej skúseným záhradkárom. Pravidelne tiež tvarujte kríky, ktoré formujete.

Počas horúcich letných dní a sucha doprajte rastlinám nielen dostatok vlahy, ale tiež hnojiva – najmä tým čerstvo zasadeným či zasadeným v črepníkoch. Rovnako v pravidelných intervaloch kontrolujte, či okrasné dreviny a kríky nie sú napadnuté škodcami. Rastliny tiež zbavte vyschnutých konárov a listov. Ak vašej záhrade doprajete takúto starostlivosť, požadovaný výsledok sa dostaví raketovým tempom.