Sprievodca nitovania plechov: Výhody, nástroje aj tipy

Chcete kvalitne spojiť dva plechové pláty? Riešením je nitovanie. Prirodzene, dá sa to zvládnuť s pomocou kladiva, nitov a štandardného príslušenstva, ale prečo si prácu komplikovať? Dnes na trhu nájdete nielen nitovacie kliešte, ale aj elektrické alebo vzduchové nitovačky, ktoré celý proces urýchlia. Čo je nitovanie, aké sú jeho výhody a ktoré nástroje na nitovanie sú pre vaše potreby najvhodnejšie?

Čo je nitovanie a aké sú jeho výhody

Nitovanie sa vyznačuje univerzálnym využitím. Svoje uplatnenie nájde prakticky všade: od spájkovania materiálov, ktoré je náročné zvariť, cez montáže a spájkovanie plechov alebo profilov až po opravu autokarosérií.

Niť je nerozoberateľný spoj, čo predstavuje v niektorých prípadoch výhodu, v iných zase nevýhodu. Vďaka tomu však nitovanie prináša trvanlivý spoj, ktorý je ešte aj pružný. Plusom je tiež, že nity nedeformujú spájaný materiál.

A čo nevýhody nitovania? Ako sme už spomínali, v niektorých prípadoch môžu nitované spoje neskôr priniesť problémy tým, že sa nedajú rozoberať. Samotnú prácu tiež mierne predĺži aj nutnosť pred samotným procesom nitovania vyvŕtať otvory. Našťastie, na trhu dnes už nájdeme aj stupňovité RS vrtáky, s ktorými to rýchlo, efektívne aj efektne zvládnete – bez predvŕtania a jamkovania do tvrdších a hrubších materiálov.

Aké nástroje potrebujete na nitovanie

Keď chcete urobiť pár nitov, stačí kladivo, hlavičkár, príťažník a samotný nit. V prípade, že nitovanie je u vás v dielni na dennom poriadku, vhodnejším riešením sú nitovacie kliešte, ktoré celý proces spájkovania urýchlia. Najčastejšie sa používajú nitovacie kliešte pre priemery nitov od 2,4 mm do 4,8 mm, resp. pre nitovacie matice M3 až M8. Obľúbené sú tiež kliešte nitovacie a dierovacie kliešte s okami. Svoje využitie nájdu najmä v menších zámocníckych dielňach a u živnostníkov.

Naopak, keď profesionál potrebuje vyhotoviť stovky nitových spojov denne, kliešte už nestačia. Po akom nástroj siahnuť v tomto prípade? Ideálnym riešením pre rýchle, jednoduché a spoľahlivé nitovanie sú nitovacie pištole alebo aj nitovačky a nástavce.

Nitovačky môžu byť elektrické, vzduchové, ale aj AKU nitovačky. Skvelým pomocníkom sú najmä pri pokrývačských pákoch, príprave kovových konštrukcií, prípadne v automobilových dielňach. Jednoducho tam, kde to musí odsýpať. Podobnú úlohu všade splnia aj nástavce na nitovanie do vŕtačky.

Nadstavec jednoducho upnete do skľučovadla vŕtačky a máte plnohodnotnú náhradu za nitovaciu pištoľ. Výhodou je, že v porovnaní s kúpou elektrickej nitovacej pištole dokážete znížiť náklady – vŕtačka je totiž bežnou výbavou väčšiny remeselníkov a nástavec stojí približne polovicu toho, čo elektrická nitovacia pištoľ.

[IMG[produkt/240316.webp]Klíšte nýtovací]
[IMG[produkt/240230.webp]Nýtovací pištoli elektrická 400 W]
[IMG[produkt/240330.webp]Klíšte nýtovací ocelíé]
[IMG[produkt/240371.webp]Matice nýtovací]
[IMG[produkt/240354.webp]Závitový trn]