Kedy siahnuť po sekundovom lepidle a kedy zas po tavnej pištoli?

Najúčinnejším spôsobom, ako spojiť dva predmety bez použitia klincov, skrutiek či lana, je zlepiť ich. Zlepiť dokážete dnes prakticky čokoľvek: plasty, drevo, ale aj keramické dlaždice s podkladovým materiálom. Na každý účel existuje špeciálne lepidlo, existuje však aj lepidlo univerzálne? Na čo všetko môžeme použiť sekundové lepidlo? A kedy zas oceníme tavnú pištoľ? Inšpirujte sa stručným sprievodcom svetom lepidiel.

Podľa čoho vyberať lepidlo

Lepíš, lepím, lepíme. A zlepiť môžeme dnes prakticky všetko: kameň, plast, sklo, drevo, betón, kov, ale aj prírodný kameň. Na trhu sa stretávame s piatimi základnými typmi lepidiel: mokré, reakčné, tavné, kontaktné a tlakové.
Napríklad mokré lepidlá stačí naniesť iba na jednu časť dvoch lepených materiálov. Následne sa obe časti spoja, ideálne silno upevnia, pretože bude chvíľu trvať, kým sa rozpúšťadlá, resp. voda odparí.
Pri kontaktných lepidlách je zas nutné natrieť obe lepené časti a čo najrýchlejšie ich zaťažiť. Rozpúšťadla z kontaktných lepidiel sa vyparujú ešte pred samotným spojením. Materiál je zlepený až vtedy, keď lepidlo zaschne. Podľa čoho však vybrať lepidlo? Vyberajte vždy podľa toho, aký materiál plánujete lepiť.

Existujú univerzálne lepidlá?

Na trhu však nájdeme aj univerzálne lepidlá, ktoré nie sú určené iba na jeden konkrétny materiál. Vďaka svojmu širokému spektru použitia sú neoceniteľným pomocníkom nielen v domácnostiach, ale tiež na stavbách či dielňach.

Medzi najpopulárnejšie univerzálne lepidlá patrí MAMUT od výrobcu Den Braven. Ide o jednozložkové lepidlo na báze MS polyméru, ktoré poteší schopnosťou okamžitej fixácie s vysokou počiatočnou priľnavosťou. Tá dosahuje úroveň až 500 kg/m2 vďaka vysokopevnostným elastickým spojom.

Toto univerzálne lepidlo prináša prakticky neobmedzené možnosti použitia. V interiéri aj exteriéri, je vodotesné, použiť ho môžete napríklad na lepenie plastov, zrkadiel, kovu na kov, keramických dlaždíc, smaltu, olova, nerezu či muriva a sadrokartónu.

Kedy siahnuť po sekundovom lepidle?

Poznáme však aj univerzálne sekundové lepidlá, ktoré sú neoceniteľným pomocníkom pri drobných  a najmä rýchlych opravách. Či už na stavbe, v dielni, alebo v domácnosti. Sekundové lepidlá môžu byť založené na rôznych bázach: od etylu cez kyanoakrylát až po alkoxylátov. Napríklad sekundové lepidlá s nízkou vizkozitou na báze metylu sú vhodné na kovy.

Sekundové lepidlo LOCTITE 454 na báze etylu s nízkou vizkozitou je zas univerzálne a dokážete s ním bezproblémov zlepiť rôzne druhy materiálov. Od plastov cez spomínané kovy až po porézne materiály, ako papier, koža, korok či drevo. Aj pri kúpe sekundového lepidla tak odporúčame zamerať sa na jeho bázu a vhodnosť použitia. Nie každé z nich je totiž široko univerzálne.

Na čo využijete tavnú pištoľ?

Samostatnou kategóriou pri lepení sú tavné pištole. Ide o elektrický nástroj, do ktorého sa vsunie tavná tyčinka. Tú následne vyhrievacie teliesko v pištoli mení na tekuté lepidlo, ktoré rýchlo tuhne. Hoci si svoju popularitu získala najmä pri výrobe dekorácií, ako ozdobné vence, ide o ďalší typ pomerne univerzálne spôsobu lepenia.

Tavné pištole so svojím tavným lepidlom sú spoľahlivým pomocníkom pri spájaní rôznych materiálov, ako sklo, kartón, textílie, plasty, prírodné materiály, ale tiež keramiky. Na trhu nájdete rôzne varianty tavných pištolí, modely, ktoré kúpite aj za menej ako 10 eur, ale tiež profesionálne tavné pištole za viac ako 100 eur.

Či už hľadáte univerzálne lepidlá, tavné pištole, všetko nájdete v kategórii: LEPIDLÁ