Pracujete s drevom? Toto AKU náradie ocení každý rezbár

Voňavé, príjemné na dotyk, tak akurát tvrdé, tak akurát mäkké. Práca s drevom okrem funkčných výtvorov dokáže majstrovi priniesť aj radosť. Čím vhodnejšie náradie na prácu s drevom rezbár má, tým je radosť väčšia. Vezmeme si hoblík, pílku a čo ešte? Inšpirujte sa naším stručným sprievodcom AKU náradia, ktoré ocení každý rezbár – či už profesionálny, alebo hobby majster.

Aké sú výhody AKU náradia

Šikovné AKU náradie si získava čoraz viac priaznivcov. Roky, vedomosti a prostriedky investované do vývoja AKU hoblíkov, píl, skrutkovačov či kosačiek prinášajú ovocie. Akumulátorom poháňané nástroje sa stávajú porovnateľnou alternatívou za elektrické náradie.

Prinášajú výhody, ktoré ocenia nielen rezbári. Azda tou hlavnou je absolútna sloboda: žiaden kábel, žiadna nutnosť elektrického napájania, žiadne rozmotávanie uzlov. Vďaka najnovším Li-Ion batériám sa predlžuje tiež doba používania a schopnosť batérie nevybíjať sa počas nečinnosti.

Píla na rýchle a jednoduché rezanie

Dnes nájdete na trhu prakticky každé elektrické náradie aj v AKU prevedení. Už to nie je iba o AKU uťahováku či skrutkovači. Rezbári, ktorí ocenia výhody akumulátorových nástrojov, tak môžu siahnuť po AKU priamočiarej píle, chvostovej, kotúčovej, ale tiež reťazovej.

AKU píly dnes potešia dlhou životnosťou batérie, odporúčame vždy siahnuť po náradí so spomínanou Li-Ion batériou. Napriek tomu, že súčasťou AKU náradia sú samotné batérie, hmotnosť akumulátorových píl je veľmi príjemná a pri práci vás nijako neobmedzuje. Pri AKU reťazovej píle v porovnaní s často využívanou benzínovou oceníte tiež absenciu výfukových plynov.

AKU hoblík na opracovanie dreva

Aku hoblík
AKU hoblík

Aku hoblík
AKU excentrická brúska

Nielen hobby majstri, ale i profesionálni rezbári ocenia výhody AKU hoblíka pri opracovaní dreva. Na trhu nájdete viacero druhov akumulátorových hoblíkov – od hobby cez strednú triedu až po profesionálne náradie. Práve posledná skupina hoblíkov prináša široké možnosti použitia.

Profesionálne AKU hoblíky umožnia okrem klasického opracovania dreva tiež vytvoriť polodrážky či spoľahlivo opracovať rohy materiálu. Akumulátorové profesionálne hoblíky zvyknú mať príkon 1 700 W a viac, čo pokryje potreby aj tých najnáročnejších.ň

Aby drevo bolo príjemné na dotyk siahnite po brúske

Aby bol zážitok z dotyku s drevom skutočným zážitkom, žiadnemu rezbárovi by v dielni nemala chýbať AKU brúska. Siahnuť po pásovej, deltovej či excentrickej? Každá z týchto brúsok má svoje výhody a hodí sa tak na iný typ práce.

Pásové AKU brúsky sú vhodné na väčší odber materiálu najmä na rovnom povrchu. V prípade dokončovacích prác, ktorých cieľom je čo najhladší povrch, odporúčame siahnuť po excentrickej AKU brúske. Deltové brúsky sú zas vhodné na vybrúsenie ťažko dostupných povrchov, ako sú rohy.