Jar sa blíži. Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

Jar sa nezadržateľne blíži. Pri tejto vete zaiskrili oči každého záhradkára nadšením. Už koncom februára a začiatkom marca sa však dá v záhrade aktívne fungovať – orezávanie stromov, kontrola trávnika po zime či starostlivosť o záhradnícke náradie. Na čo si dať pri príprave pozor? Kedy môžeme prvýkrát kosiť trávnik? A čo urobiť, aby sme sa mohli tešiť zo skorej úrody jahôd?

Kontrola záhradných potrieb

Či prší, sneží, mrzne, alebo fúka, skontrolovať svoje záhradné potreby môžete kedykoľvek. Pozrite sa na náradie, očistite ho, skontrolujte jeho pevnosť a aktuálny stav. Môže sa stať, že v zime v dôsledku zlého skladovania vám skorodovali hrable alebo ručné pílky. Sekery, nožnice či nože na kosačke prebrúste.

Dnes je zároveň množstvo elektrického záhradnického náradia – tiež skontrolujte jeho stav. Akumulátorové nástroje, ako kosačky, elektrické píly či nožnice na trávu, nabite, nech sú pripravené. Pri elektrickom náradí skontrolujte, či nie sú poškodené káble. Počas zimy vám mohla rozladená kuna či lasica prehrýzť elektrickú šnúru.

Ako záhradu pripraviť pred príchodom jari?

Svoje záhradnické náradie nemusíte nechať ležať v kôlni ani pred príchodom jari. Na prelome februára a marca záhrada ponúka dostatok príležitostí, kde sa môžete realizovať. Jednou z nich je rez ovocných stromov a kríkov. Záhradné nožnice môžete použiť pri skrátení okrasných tráv. Prípadne, rýľ a motyku môžete povolať do akcie pri presádzaní listnatých krov na vhodnejšie miesto.

Začať môžete i s prípravou, resp. úpravou záhonov: venovať sa môžete plevaniu, kypreniu pôdy a určite nezabudnite posypať prekyprenú pôdu kompostom, aby mali plodiny dostatok živín. Pripraviť si môžete tyčky na fazuľu či hrach, očistiť skleník či dokonca prikryť jahodovisko netkanou textílou, ktorá ochráni rastliny pred prízemným mrazom. Vďaka tomu sa budete môcť tešiť na skorú úrodu jahôd.

EXTOL záhradná aku kosačka na trávu

Záhradná kosačka an trávu

zdroj: https://www.abse.sk/

Kedy a ako začať so starostlivosťou o trávnik

Samostatnou kategóriou je starostlivosť o trávnik. Začnite hrabaním zvyšných opadaných listov z jesene, dostatok pozornosti venujte tiež rôznych hnedým či bielym fľakom na tráve. Ak takéto miesta objavíte, ide o plesňové ochorenie, proti ktorému môžete bojovať vhodným prípravkom alebo zvýšenou starostlivosťou.

Ak to počasie dovoľuje, trávnik tiež odporúčame prevzdušniť vertikutátorom a zároveň ho pohnojiť. Špeciálnu pozornosť venujte záhradným kosačkám: zariadenie vyčistite a nabrúste nože, aby kosačka nenechávala rozstrapkané končeky stebiel, kvôli čomu by mohol trávnik trpieť.

Kosačky tiež nabite, resp. skontrolujte elektrický kábel. Pri prvom kosení odporúčame zbierať trávu do koša, ktorý neskôr vysypete do kompostu. Čím začnete vo svojej záhrade tento rok vy?