Plast, kov, drevo aj guma. Kde všade dokážete využiť výhody CNC frézy?

Zariadenie, ktoré spôsobilo revolúciu v sériovej výrobe – od automobilového cez nábytkársky až po reklamný priemysel. Pomáha nielen vo veľkých výrobách, ale siaha po nej čoraz viac drobných remeselníkov či výrobcov. Čím je CNC fréza výnimočná?

Čo je CNC fréza

Tajomstvo sa ukrýva v skratke CNC: Computer Numerical Control. Vo voľnom preklade teda môžeme hovoriť, že ide o zariadenie, ktoré je riadené počítačom. V sériovej výrobe spôsobili CNC frézy revolúciu a vďaka pomerne dobrej dostupnosti – cena menšej frézy sa pohybuje v niekoľkých tisícoch eur – posúvajú svoje podnikanie ďalej tiež stolári, výrobcovia hračiek či reklamy.

cnc-freza-abse-sk

Prirodzene, cena zariadenia vo veľkovýrobe sa pohybuje v stovkách tisíc eur. Aby CNC fréza fungovala správne, používateľ musí v počítačovom programe vytvoriť požadované úkony. Keď tieto príkazy naprogramuje, zariadenie podľa nich vykoná želanú činnosť. CNC fréza teda pracuje automaticky bez potreby – okrem zadania príkazu – zásahu človeka.

Aké sú výhody CNC frézy

Výhody CNC frézy ocení každý remeselník, ktorý túži po zautomatizovaní výroby a maximalizácii zisku. Toto zariadenie totiž prináša obrovskú presnosť, ktorá je pre sériovú výrobu kľúčová. Okrem toho CNC frézy nielen frézujú, ale dokážu vŕtať, drážkovať, gravírovať, sústružiť. Ich univerzálnosť je vysoká, v podstate závisí len od dostupnosti potrebného nástroja.

Rovnako sa môžete tešiť na vysokú úsporu času, vo všeobecnosti môžeme hovoriť o tom, že CNC frézy sú aspoň 2-krát rýchlejšie ako ručná práca. Samozrejme, časový údaj sa môže líšiť od konkrétnych činností, vždy sú však rýchlejšie a zväčša i presnejšie ako človek. Pri používaní CNC fréze zabudnúť tiež nemôžeme ani na minimalizáciu odpadových materiálov a zvýšenie bezpečnosti.

Kde nájde CNC fréza využitie

Vďaka svojej univerzálnosti nájdu CNC frézy uplatnenie pri množstve výrobných činností. Zvládnu opracovať kov, plast, plexisklo, sklo, drevo aj gumu alebo grafit. Táto materiálová pestrosť robí z CNC frézy skvelého pomocníka pri výrobe nielen leteckých súčiastok, ale aj detských hračiek. Samozrejmosťou je nábytkársky priemysel, výroba reklamy, automobilový priemysel, ale i stavebníctvo.

Menšie CNC frézy si dokážete zaobstarať aj za pár stoviek eur, sú tak skvelým pomocníkom pre domácich majstrov, ktorí sa radi hrajú a experimentujú. Gravírovacie CNC frézy zas ocenia napríklad výrobcovia drevených hodiniek, ktorí k produktu môžu zákazníkovi ponúknuť gravírovanie želaného nápisu na hodinky zadarmo.