Výhody AKU náradia: Kvôli tomuto ho ocení každý majster

AKU reťazová píla, AKU záhradná kosačka, AKU kotúčová píla, AKU uťahovák, AKU nožnice na plot. Dnes nájdete na trhu náhradu za elektrické náradie v podobe akumulátorovej alternatívy prakticky za každý nástroj. Je však akumulátorové náradie vhodné aj pre profesionálov? Ako rýchlo sa vôbec nabije akumulátor? A aké výhody ponúka AKU náradie používateľom?

Akumulátorové náradie na všetko a pre všetkých

Univerzálnosť – jedna z hlavných výhod AKU náradia. Dnes už nájdete na trhu takmer každé náradie aj v akumulátorovej verzii a to s požadovaným výkonom a kvalitou. Pre hobby majstrov aj profesionálov, od AKU záhradnej kosačky cez AKU reťazovú pílu až po AKU vŕtacie kladivo. Výrobcovia sa snažia myslieť tiež univerzálne, a majitelia AKU náradia môžu použiť rovnakú batériu aj do vŕtačky, na brúsku aj do píly.

Hlavná výhoda akumulátorového náradia: žiaden kábel

Azda pre väčšinu používateľov AKU náradia je hlavným dôvodom k jeho kúpe absencia elektrického kábla. Vďaka akumulátoru hobby majstri či profesionáli môžu použiť náradie kdekoľvek – nie sú závislí od elektrického zdroja.

Používateľ zároveň nemusí riešiť rozmotávanie káblov či nosenie predlžovačky. Plusom je aj absolútna sloboda pri práci, najmä vo výškach. Odpadá riziko zamotania či preseknutia kábla. V porovnaní s benzínovým náradím používateľ ocení tiež menej náročnú údržbu AKU nástrojov, ale i nižšiu hlučnosť.

Vyššia bezpečnosť pri práci

Z absencie kábla pri AKU náradí plynie tiež vyššia bezpečnosť pri práci. Ak vŕtate na rebríku, neťaháte za sebou žiaden kábel, ktorý sa vám môže zachytiť o kus dreva, zamotať o nohy či zaseknúť o rebrík. Taktiež nehrozí žiadne poškodenie elektrickej šnúry, ktoré by mohlo viesť až k smrteľným úrazom.

Bezpečnostným plusom AKU náradia je tiež nižšia hladina hluku, ktorá pri väčšine nástrojov neprekročí 20 dB. Oceníte aj nulové emisie, ktoré napríklad pri práci s benzínovou reťazovou pílou môžu byť nepríjemné. Pri prevoze AKU náradia sa zároveň nemusíte obávať úniku pohonných látok či oleja. Ak nástroje vozíte v kufri auta, táto výhoda vás iste poteší.

young-male-handyman-with-safety-earphones_1303-22920

zdroj: freepik.com

Výborná životnosť AKU bateriek

Najmä množstvo profesionálnych remeselníkov sa na AKU náradie spočiatku pozeralo cez prsty. Dôvodom bola nedostatočná životnosť batérie či výkon nástroja. Výrobcovia však vďaka neustálym investíciám do vývoja AKU náradia dokázali zabezpečiť nielen výbornú životnosť batérie, ale aj výkon porovnateľný s elektrickým náradím.  

Pri výbere akumulátorových nástrojov odporúčame siahnuť po Li-ion batériách, ktoré ostávajú nabité aj pri dlhšej dobe nečinnosti a potešia skvelou výdržou.

AKU kotúčová píla

Aku kotúčová píla

Väčšinu AKU náradia dnes dokážete používať niekoľko hodín. Keď sa akumulátor vybije, jednoducho ho nahradíte záložným a pokračujete v práci. Výrobcovia dnes ponúkajú k náradiu aj rýchlonabíjačky, vďaka čomu akumulátor nabijete na maximum v niektorých prípadoch už v priebehu jednej hodiny. Široký výber spoľahlivého AKU náradia nájdete aj u nás.