Používate správny vrták? Spoznajte jednotlivé druhy a nové možnosti vŕtania

Špirálové, stupňovité, s reznými doštičkami, korunkové. Aj takto delíme vrtáky podľa tvaru. Podľa použitia ich zase členíme na vrtáky do dreva, do kovu, do betónu či do skla. Na trhu dnes nájdete množstvo rôznych druhov a typov vrtákov. Ako sa však v nich vyznať? Prinášame vám stručného sprievodcu svetom vrtákov, ktorý vám pomôže zorientovať sa v základných pojmoch a typoch nástrojov. Tak, aby ste vedeli, prečo pri vŕtaní diery s 8 mm priemerom do hrubého nerezového plechu bude najlepšie siahnuť po RS vrtáku.

Rôzne dĺžky, rôzne priemery, rôzne materiály, rôzne spôsoby použitia. Svet vrtákov prináša obrovské možnosti, ako čo najefektívnejšie a najspoľahlivejšie vyvŕtať dieru do požadovaného materiálu. Tieto riadky vám pomôžu, aby ste sa v ňom nestratili.

Vrtáky podľa materiálu

Profesionálne vrtáky sa zvyčajne vyrábajú z HSS, High Speed Steel, rôznych druhov: od HSS-R cez HSSE až po HSS-Co. Medzi najlogickejšie delenie vrtákov patrí delenie podľa materiálu, na ktorý sú určené. Poznáme tak vrtáky do dreva a plastu, do kovu, do skla, do betónu a iných stavebných materiálov. Každý z nich je niečím špecifický.

Napríklad vrtáky do dreva majú na hrote akúsi ihlu, je to strediaci špic, vďaka ktorému sa dokážu zapichnúť do dreva a byť veľmi presné. Vrtáky do betónu a iných stavebných materiálov sa zas delia ešte na vrtáky vhodné na prácu s príklepom a bez príklepu. Vrtáky do skla spoznáte jednoducho vďaka ich hrotu vyzerajúcemu ako hrot šípu. Ten často býva „ozdobený“ korunkou z extra tvrdého diamantu.

rôzne typy vrtákov

Špirálové vrtáky

Špirálový tvar je najbežnejším prevedením vrtáku. Tie sú veľmi univerzálne – na trhu nájdete špirálové vrtáky rôznych priemerov: od 0,10 mm až po 100 mm. Rovnako nechýbajú ani rôzne dĺžky – od 50 mm až po 1 000 mm. Profesionálne špirálové vrtáky sa zvyčajne vyrábajú z HSS, HSSE alebo tvrdokovu. Na trhu sú k dispozícii v prevedení do dreva, betónu aj kovu.

Vrtáky s reznými doštičkami

Vrtáky s reznými doštičkami nájdu svoje využitie najmä vo väčších výrobách, kde sa počet vyhotovených dier ráta na tisíce. Hoci ich je možné použiť i na vŕtačke, najčastejšie sa s nimi stretneme na CNC frézach. Rezné doštičky určené na vŕtanie do kovu, ktoré sú výmenné a vmontujú sa do držiaku, sú zvyčajne vyrobené z tvrdokovu alebo práškovej ocele. Ideálne je ich doplniť tiež vnútornými chladením.

Stupňovité vrtáky

Stupňovité vrtáky svojím rozširujúcim tvarom pripomínajú ihličnaté stromy, i preto sa môžeme stretnúť s ich označením „stromčekové“. Využívajú sa najmä na vŕtanie dier s väčším priemerom, nevýhodou však je ich malá dĺžka.

Uplatnenie tak nájdu najmä pri vŕtaní do tenších materiálov, ako plechy či latky. Stupňovité vrtáky môžete používať nielen do dreva či kovu, ale tiež do plastov a muriva. Najčastejšie sa vyrábajú z HSS.

RS vrtáky

RS vrtáky spôsobili tak trochu revolúciu vo svete vŕtania. Môže za to ich špeciálna geometria, vďaka ktorej má tento typ vrtákov na špičke akési „točité schodisko“. Sú vyrábané z HSS a vďaka svojmu tvaru dokážu vyhĺbiť dieru aj do tvrdších materiálov na jedenkrát a  bez predvŕtavania.

Sú univerzálne, použiť ich môžete do rôznych materiálov: od ocele cez drevo až po plast. Priemer RS vrtákov môže byť v rozmedzí od 0,33 mm až po 20 mm. Profesionáli si ich obľúbili najmä vďaka ich presnosti, rýchlosti a odolnosti. S RS vrtákmi dokonca môžete vŕtať z uhla i do tvrdých materiálov, ako oceľ.

Jadrové vrtáky

Jadrové vrtáky môžu byť na kov a na stavebné materiály, ako betón či tehly. Ich použitie prináša množstvo výhod – od vysokej rýchlosti cez presnosť až po schopnosť urobiť veľkú dieru, pokojne aj s priemerom 150 mm, na jedenkrát.

Podmienkou však je prevŕtať materiál celý – tak, aby vypadlo celé jadro naraz. Tak vznikol aj ich názov: jadrové vrtáky. Cena za jadrový vrták sa pohybuje v desiatkach eur za kus a na vŕtanie je potrebná špeciálna jadrová vŕtačka. Dá sa však použiť iba pri kolmom vŕtaní.

Hľadáte špirálové, jadrové alebo stupňovité vrtáky? Všetko nájdete v našej kategórii Vŕtanie.